Nem egy ügyleten akarok sokat keresni, hanem kicsi kockázat mellett gyakran keveset.

INTERJÚ MISIK SÁNDORRAL

MS2010-ben az akkor 29 éves Misik Sándor szerezte meg elsőként Magyarországon a nemzetközi befektetés-elemzői (Certified International Investment Analyst – CIIA) diplomát. Ez a végzettség kizárólag a European Federation for Financial Analysts Societies – EFFAS-diplomát követően, egy komplex angolnyelű vizsgával szerezhető meg a Bankárképzőben, amelynek vonzerejét a világméretű elismertsége növeli.

Az eddigi huszonkilenc évedből huszonhármat tanultál…

A Budapesti Corvinus Egyetemen 2005-ben, Pénzügy szakirányon végeztem. Egy kis, hazai tulajdonban lévő brókercéghez, a Hamilton Zrt.-hez mentem szakmai gyakorlatra, alapvetően a derivatív piacok, tehát főleg a devizapiaci spekuláció és a nemzetközi határidős piacok tartoztak a profilunkba. 2010-től a Solar Capital Zrt.-nél fiatal, kibővített, dinamikus csapattal dolgozom, immár portfólió-kezelőként.

Mi motivált, miért érezted szükségét előbb az EFFAS-diploma megszerzésének?

Az egyetem után brókerként kezdtem tehát dolgozni, a derivatív piacokon általában rövidtávra, technikai elemzés alapján kell adni-venni, mert a devizapiacon nem sokat érnek a fundamentális elemzések. Úgy éreztem „belustul” a gondolkodásom, mert nem használom azt a tudásanyagot, amit megszereztem. Szabad energiáimat így arra fordítottam, hogy felelevenítsem a korábban szerzett tudást, illetve új dolgokat is tanuljak. Álláshirdetésekben (portfólió- vagy alapkezelői pozíciók) is gyakran találkoztam azzal, hogy az EFFAS- vagy a CIIA-végzettség előnyt jelenthet.

Azt kaptad ettől a másfél éves EFFAS-képzéstől, amire számítottál?

Megfelelt a várakozásaimnak, mert valóban feleleveníthettem a közgázon tanultakat, emellett építhettük és erősíthettük a szakmai kapcsolatainkat az évfolyamtársakkal és az oktatókkal is. Volt olyan része a tananyagnak (például a vállalatértékelés), amit itt még alaposabban sajátítottam el, mint az egyetemen. A derivatív termékek értékelését is tisztábban látom. A munkaerőpiacon ez a végzettség erős papírnak számít; összességében eredményes időszaknak és jó befektetésnek tartom. Semmilyen szempontból nem bántam meg, hogy energiát fordítottam erre.

Az EFFAS után miért léptél még tovább?

A Certified International Investment Analyst diplomának erős marketingértéke van egy munkaadóknál, és itthon – a Bankárképző szervezésében – lehetőség nyílt a megszerzésére. Még friss volt bennem az EFFAS-tananyag, így mindkét vizsgamodulra jelentkeztem. Megkaptam az elektronikus CIIA tananyagot: angol nyelvű és komplex példákat tartalmaz, emellett a Bankárképző szervezett hétvégi konzultációs lehetőséget. A CIIA final level írásbelijét angol nyelven írtuk meg, a vizsgát első körben Magyarországon értékelték, majd Svájcban még további két szűrőn javították. Másfél-két hónap felkészülést követően vizsgáztam, így végül én lettem az első az országban, aki a CIIA-tananyag mindkét záróvizsgáját eredményesen letette.

Hogyan sikerült az első éved, milyen befektetési stratégiát követsz?

Úgy érzem sikerült az első évben a legjobb hazai abszolút hozamú alapok teljesítményét megközelítenem egy 20 százalékos adózás előtti hozammal forint alapon. Ezt főként forint/deviza viszonylatban kötött határidős és opciós ügyletek segítségével sikerült elérni, bár jelentős hozamot produkáltak például a nemesfémek esésére játszó put opciók is. A stratégiám lényege, hogy lehetőleg tőkeáttétel nélkül rövid- és középtávú mozgásokat jó ütemben elkapva termeljem a pénzt a DKJ hozam felett. Ez egy aprólékos munka, nem egy ügyleten akarok sokat keresni, hanem kicsi kockázat mellett gyakran keveset. Gondoljunk bele, hogy ha minden hónapban keresek 1%-ot tőkére vetítve, plusz hoz a DKJ 7%-ot, akkor már 19% megvan, igaz a költségek miatt inkább havi 2% kell átlagosan, hogy meglegyen az évi 20% nettó. A legfontosabb a kockázatkezelés: ha a devizapiacon nincs tőkeáttételed, akkor szinte bármilyen rossz pozíciónyitást lehet menedzselni hígítási stratégiával (átlagár-javítás).